Dette betyr Lumen

Lys handler om lumen, men hva er det egentlig? Og, hvordan forstår man hva lumen betyr vedrørende lyspærer og lamper?

Den enkleste måten å forklare det på er at lumen er en måte å finne ut hvor sterkt lys er i en lyspære. Dermed, om du ønsker deg en lampe eller hodelykt med mest mulig lys og styrke, bør du se på hvor mange lumen denne inneholder.

En viktig presisering her er at Watt ikke betyr det samme som lumen. Dette betyr ikke at watt på noen som helst måte er dårlig, men dette måler energibruk og ikke hvor mye lys som forlater lyspæren. Dette er blitt spesielt relevant i takt med at nye energieffektive LED- lyspærer dominerer markedet. Med denne nye teknologien kan man ikke lenger stole på at watt indikerer hvor sterk en lyspære er.

Neste gang du er på en butikk for å kjøpe deg en ny hodelykt eller en ny lampe til stuen bør du derfor undersøke hvor mange lumen som er i de forskjellige pærene, for å forsikre deg om at du får mest mulig lys for pengene. Dette står som regel på en lapp på undersiden av gjenstanden, og skal være lett tilgjengelig for forbrukeren. Tanken er at denne informasjonen skal ligne det som står på matprodukter, hvor mye fett og karbohydrater etc. det er i et visst produkt. Hensikten med denne informasjonen er jo at forbrukere skal kunne få relevant informasjon om lyspærens styrke, farge, levetid og estimerte kostnader i løpet av et år.

Tidligere, før LED-teknologiens inntog, kjøpte vi lyspærer basert på hvor mye energi, eller watt, de brukte. Nå om dagen gir det mye mer mening å kjøpe lyspærer basert på hvor mye lys de faktisk gir deg. Lumen måler nemlig lysstyrken til lyspæren, ikke levetiden. På denne måten sikrer du deg å få mest mulig lys for den sum penger du er interessert i å bruke. Dette er spesielt relevant når du skal kjøpe hodelykter, siden disse ofte skal brukes til en spesifikk jobb eller aktivitet.

Trenger du hodelykten for å gjøre håndverksarbeid på kvelden vil du f.eks. trenger mye lumen og høy lysstyrke. Skal du bruke hodelykten utendørs mens du står på ski på kveldstid trenger du kanskje mindre lysstyrke, men lengre levetid. Hva du trenger er ofte avhengig av hva du skal bruke produktet til. Nettopp derfor er det så viktig at produsentene oppgir hvor mye lumen, watt og lignende, som finnes i produktet deres. Dette er også avgjørende for at kunden kan ta en veloverveid avgjørelse når han eller hun er i butikken og leter etter en god hodelykt.

Lumen er blitt internasjonal standard hva angår lysstyrke på lyspærer. Jo mer lumen som blir oppgitt på produktet, jo sterkere blir lyset fra lyspæren, jo mindre lumen som står på produktet, jo mindre lysstyrke får du.

De ulike lyspærene og lampene i huset ditt vil ha forskjellige lysstyrke, om du ønsker å gi den samme styrken til alle lysene anbefaler vi at du bruker guiden under.

For å erstatte en lyspære på 100 W, må du se etter en lyspære som gir deg omtrent 1600 lumen. Om du ønsker noe med litt lavere lysstyrke, trenger du kun å lete etter en lyspære med mindre lumen, og omvendt om du ønsker mer lys i leiligheten din.

Erstatt en lyspære med 75 W med en energisparende lyspære som gir deg omtrent 1100 lumen.

Erstatt en lyspære med 60 W med en energisparende lyspære som gir deg 800 lumen.

Erstatt en lyspære med 40 W med en energisparende lyspære som gir deg 450 lumen.

Nå kan du trygt og sikkert dra på en sportsbutikk og kjøpe den hodelykten som passer best til ditt formål!

 

Privacy Policy