Alt du trenger å vite om hodelykter

Hodelykt er en av de første tingene som blir skrevet opp på sjekklisten når en backpacker skal ut på reise. Et slikt verktøy er nemlig essensielt om du skal ut i villmarken eller i ulendt terreng, nettopp fordi disse stedene ikke har kunstig belysning som f.eks. gatelys.

Allikevel trenger ikke hodelykter kun å brukes som verktøy i villmarken. Ofte blir det også anbefalt å inkludere hodelykt i overlevelses-kits, uansett om disse er designet for naturkatastrofer, bilulykker eller en zombie-apokalypse. En hodelykt er liten, veier lett, og kan ofte stå ubrukt over lengre tid uten å forvitre, og den fungerer helt fint på egenhånd uten andre elektroniske hjelpemidler.

Det finnes tre viktige elementer som bør overveies nøye for å finne ut om en hodelykt fungerer godt eller ikke. Det første, kan du stole på den? En hodelykt er nemlig ubrukelig om den feiler deg i de kritiske øyeblikkene. Vi anbefaler at du ser etter erfaringer og tilbakemeldinger fra brukere på ulike populære nettsider for friluftsentusiaster. Etter å ha undersøkt litt vil du få et inntrykk av hva konsensusen er rundt et visst produkt. Uansett kan det være en god idé å kjøpe hodelykt fra en respektert produsent som har laget slike produkter i lang tid.

Det andre elementet er: Gir hodelykten deg nok lys til det du skal bruke den til? De fleste hodelykter du finner i sports- og friluftsbutikker vil ha høy nok lysstyrke til å fungere for de fleste vanlige folk. Med det så mener vi at det vil være nok lys til å finne ting i sekken din på natten, sette opp teltet og løse småproblemer i løpet av natten. Allikevel betyr ikke dette at de fungerer godt lange natt-turer på ulendte skogsstier.

Den tredje tingen du bør tenke på er om designet og konstruksjonen passer til deg? Hver gang du kjøper nytt utstyr som du tenker å bruke ofte, er det viktig at du er komfortabel med hvordan det fungerer. Hvis du ikke er spesielt teknologi-kyndig og helst ønsker en knapp å trykke på, bør du skaffe deg en enkel og grei hodelykt. Noen hodelykter har knapper, andre har roterende hjul, noen har interne batterier, og noen har eksterne batterier. Finn den konstruksjonen som passer deg best!

En annen faktor som er viktig når du skal kjøpe hodelykt er hvilke moduser og ulike former for belysning som er inkludert. Det finnes svært mange ulike variasjoner av disse produktene på markedet, og noen moduser vil for deg være essensielle, mens andre er totalt unødvendige.

Du burde også undersøke hva slags farge det er på lyset til hodelykten. De mest vanlige fargene er hvit, rød og grønn, hvorav både hvit og rød er inkludert på de fleste modeller. Om du ønsker en farge utenom det vanlige, må du nok også lete lengre etter en ny hodelykt.

Det hvite lyset på en hodelykt minner noe om skulderremmen på en ryggsekk – det er ikke mye bruk for gjenstanden uten dette sentrale elementet. I dag er det mest vanlig å bruke LED lyspærer i hodelykter, og bortimot alle hodelykter på markedet har først og fremst hvitt LED-lys. Det er denne funksjonen som lar deg se i mørket, og er derfor hodelyktens «skulderrem».

Allikevel burde du ha i bakhodet at fargen på det hvite lyset alltid vil variere noe ut ifra hvilken produsent som står bak produktet. Noen produserer så hvitt lys som mulig, mens andre forsøker å replisere naturlig lys mest mulig. Ha også i bakhodet at det er det hvite lyset som bruker opp batteriene på hodelykten fortest, ikke det røde.

Det røde lyset kan gi deg både litt skumle vibber i skogen, eller en varm glød, akkurat dette kommer nok litt an på personligheten din. Uansett lar dette varme lyset deg manøvrere rundt i mørket komfortabelt uten å vekke opp andre med et sterkt hvitt lys. Dette lyset brukes som regel på kvelden til å gjøre småting som å f.eks. pusse tennene, eller finne vannflaskene før man legger seg .

 

Privacy Policy